Last Friday aku ingat lepas balik keje aku malas la nak masak. Makan luar je. Kemalasan membuak2 pasal banyak sangat poster aku nak kena buat.
Tup2 laki aku pulak boleh Call. 'Sayang balik tolong masak Kari Ayam boleh tak?' . So i ok jela kan kalau dah laki nak makan. Masak jela.
Maka lepas balik keje dia amik aku kat ofis, cepat2 g kedai beli barang sikit nak buat Kari.
Aku kalau weekday beli barang kat 99 speedmart je pasal murah wei banding supermarket besar.
Aku beli pampers, meggi, kicap, stock makanan ringan, spagetti ahhh mcm2 lagi la sebab harga dia memang super murah.
So hari tu aku beli santan 2 kotak, serbuk kari ayam + kalau dah nama ko angkut anak sekali g kedai jawabnya dia akan mintak ko macam2. hahahahah tu anak aku. Pulak orang kat kedai tu memang rajin melayan memang mendapat la kan.
So siap2 beli barang aku masak.
Nah resepi aku share.
Tapi tak la seteral mana aku masak. Sebab aku mana reti masak2 ni dulu. Mummy aku ketung ketang kat dapur aku kat depan goyang kaki tengok tv. Tau makanan da siap masak nanti Mummy panggil la makan! hahahahhah Tu korang jangan tiru aku ok. Sangat la tak baik sebab nanti menyesal di kemudian hari.
KARI AYAM :
Bahan-bahan :
1) Seekor Ayam
2) Bunga Lawang, Cengkih, Kayu Manis
3) Serbuk Kari Ayam Babas
4) Bawang Besar Merah 3 Biji (Blend)
5) Bawang Putih 2 Biji (Blend)
6) Daun Kari
7) Minyak
8) Kentang
9) Tomato
10) Santan
Cara-Cara
1) Panaskan minyak dalam periuk then agak2 dah panas masukkan Bunga Lawang, Kayu Manis and Cengkih.
2) Pastu ko masukkan Bawang besar merah and bawang putih yang dah blend. Bawang putih and merah tu boleh satukan sekali masa bled. tumis sampai naik bau.
3) Pastu masukkan Serbuk kari ayam babas yang telah di bancuh dengan air. Tumis sampai serbuk kari tu bertukar kaler. Kena tumis lama sikit sebab biar makan nanti tak dela rasa macam tak masak je kan. Api kecik sikit time ni pasal tak nak la plak nanti hangit bau. Lepas tu masukkan daun kari. (Amik belakang rumah je sebab ada tanam. Jimat!!)
4) Dah agak masak n sedap mata memandang kari tu masukkan santan pulak. Tapi kena step by step ok. Jangan sampai pecah minyak pulak. Nanti xcantik and xsedap.
5) Masukkan kentang.
6) Masukkan ayam and garam sedikit. Agak da menggelegak and masak masukkan pulak tomato.
7) Siap dihidang..
Aku ingat lagi dulu kalau Mummy masak kari ayam mesti ada sambal belacan. Pergh nikmat makan masa tu tak payah cakap la macam mana.
Tapi ape kan daya sambal belacan aku x sesedap mana. So malas nak buat sebab laki aku bukan penggemar sambal belacan.
Aku kan tekak jawa! Hhahahahaha
Pastu aku ingat lagi kalau masak kari guna santan real punya kelapa. Sebab Mummy tak suka guna tipu2 punya ni. Tapi aku main stock santan dalam packet tu je. Sebab mana ko nak cari buah kelapa dalam sri petaling ni?
Semua main santan yang dah ko tambah macam2 bahan pengawet dalam tu. Mana la tak cepat mampus.
Amboi mulut aku.
Lepas tu boleh pulak laki aku mintak masakkan Udang masak lemak cili api. 'Ko nak mampus cepat ke b makan santan je hari2. Aku tak sanggup makan santan hari2. Kang mati muda susah pulak anak aku.' Hahahhaah kong ajo dapat binik macam aku ni.
SEKIAN..
No comments:
Post a Comment